جستجو غذا کده
ورود/ثبت نام
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام
غذاکده

غذاکده

طرز تهیه میوه خشک
ذخیره در پروفایل

طرز تهیه میوه خشک

زمان:0
تعداد:4
کالری:متوسط
سطح هزینه:متوسط

سر آشپز:Bahar

(۴ رای)1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره
postrateLoading...

توضیح درمورد طرز تهیه میوه خشک:

طرز تهیه میوه خشک یا آجیل میوه یا چیپس میوه جایگاه خاصی در بین کودکان دارد و چقدر مفید و عادت بجایی ست اگر ما کودکانمان را بجای استفاده از تنقلات بی ارزش به خوردن آجیل میوه تشویق کنیم . البته که میوه های خشک کالری بالاتری نسبت به میوه های تر دارند بسیاری از متخصصان تغذیه میگویند که میوه های خشک شده تا زمانی که بصورت متعادل مصرف گردند مغذی و مناسب هستند البته که میوه ی کامل بهترین انتخاب برای استفاده است اما میوه خشک به دلیل اینکه مدت زمان طولانی قابل نگهداری هستند و کم جا تر از میوه کامل هستند طرفداران بیشتری دارند . ما در این مطلب سعی نموده ایم تمام روش ها و نکات در طرز تهیه میوه خشک را به شما عزیزان آموزش دهیم. مطالبی که در این صفحه مطالعه میکنید به ترتیب شامل موارد زیر است :

1 – خواص میوه خشک

2 – طرز تهیه میوه خشک در فضای باز

3- طرز تهیه میوه خشک با استفاده از فر

4 – طرز تهیه میوه خشک با استفاده از دستگاه میوه خشک کن

5- طرز تهیه میوه خشک با استفاده از بخاری یا شوفاژ

6 – تهیه میوه خشک به صورت حاضری

7 – نکات نگهداری میوه خشک در منزل

طرز تهیه میوه خشک

خواص میوه خشک: میوه های خشک سرشار از فیبر و آنتی اکسیدانها هستند .فیبرها در بهبود و سلامت روده و پایین آوردن کلسترول و همچنین در کمک کردن به کنترل قند خون و تثبیت کردن وزن بسیار مفیدند. آنتی اکسیدانها نیز فواید بسیاری بر سلامت و زیبایی ما دارند آنتی اکسیدانها محافظ و پیشگیری کننده از بیماریهای قلبی و سرطان ها هستند .

در هر صورت آنچه از خواص هر میوه ما میدانیم در میوه خشک آن نیز همان خواص مشاهده شده. انواع ویتامین ها ,آهن ,منیزیم , پتاسیم در میوه های خشک وجود دارد . مثلا کیوی خشک شده حاوی مقدار بالای از ویتامین سی است در واقع میتوان گفت تقریبا دو برابر پرتقال دارای ویتامین سی است و همانطور که گفته شده ویتامین سی زمینه ای برای جذب آهن است .

همچنین برای درمان یبوست نیز پرفایده است . و یا مثلا سیب و یا سیب خشک شده دارای خاصیت سم زدایی بوده و از اختلالات مغزی که منجر به بیماری آلزایمر میشود میتواند پیشگیری به عمل آورد همچنین خاصیت ضد التهابی بالایی دارد .

طرز تهیه میوه خشک

طرز تهیه میوه خشک :

برای تهیه میوه خشک از پنج روش میتوان استفاده کرد :
اول به روش سنتی ؛ دوم روش استفاده از فر ، سوم استفاده از میوه خشک کن ها ، چهارم استفاده از شوفاژ یا بخاری و روش پنجم راحت ترین روش است که در پایان توضیح میدهم.

روش سنتی طرز تهیه میوه خشک : خشک کردن میوه ها در فضای باز

همانگونه که همه ما از مادربزرگ ها و مادر های خود به یاد داریم همه آن ها میوه ها را در فضای باز خشک میکردند.معمولا در این روش خشک شدن میوه چند روز کامل زمان احتیاج است . برای خشک کردن میوه ها در فضای باز باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

1 - اولین چیزی که در این روش شما به آن نیاز دارید نور آفتاب است. پس برای خشک کردن میوه ها باید یک روز آفتابی را انتخاب کنید هر چه هوا گرمتر باشد برای این کار مناسب تر است.

2- میوه ها را شسته و با دستمال تمیزی آنها را خشک نموده و به برشهای نازک برش میدهیم البته که قطر برشها خیلی مهم است نه خیلی نازک باشد که در فرایند خشک شدن بقدری خشک شود که دیگر قابل خوردن نباشند و نه اینکه برشها ضخیم باشد که در اینجا هم در فرایند خشک شدن مشکل بوجود می آید.

3 - تکه های میوه را روی سینی توری استیل ضدزنگ، پلاستیکی یا فایبرگلاس با روکش تفلون قرار دهید و با کمی فاصله روی توری بچینید. اگر سینی توری ندارید میتوانید از سینی معمولی استفاده کنید اما یک پارچه روی سینی بیندازید و میوه ها را روی پارچه بچینید.

4 - برای اینکه میوه ها زودتر خشک شوند بهتر است سینی میوه از زمین فاصله داشته باشد تا هوا از زیر آن جریان پیدا کند. برای اینکار یک قابلمه کوچک یا یک آجر زیر سینی بگذارید تا سینی از زمین فاصله داشته باشد.

5 - شب ها سینی میوه را داخل منزل بیاورید یا ظرف را داخل یک جای سرپوشیده قرار دهید. زیرا هوای خنک شب باعث میشود دوباره رطوبت به میوه ها برگردد.

6 - هر روز یکی دوبار به میوه ها سر بزنید و میوه هایی که خشک شده اند و حالت ترد پیدا کرده اند را جدا کنید.

طرز تهیه میوه خشک

نکته : در رابطه با خشک کردن پرتقال باید گفت : پرتقال بعد از خشک شدن کمی تلخ میشود برای جلوگیری از تلخ شدن آن شهدی درست میکنیم به این ترتیب که مقداری از عسل و آبلیمو و آب بر روی حرارت گذاشته و زمانی که غلظت گرفت حرارت را خاموش کرده و سپس بعد از اینکه شهد از حرارت افتاد برشهای پرتقال را داخل شهد کرده و با فاصله از هم داخل کاغذ آلومینیومی میچینیم البته که در صورت تمایل به شیرین شدن سایر میوه ها می توان از این شهد برای آنها هم استفاده کرد و توجه داشته باشید که میزان شهد اگر زیاد باشد باعث بد فرم شدن میوه ها و سوختن آنها میشود .
برای میوه های مانند سیب و موز که در مجاورت هوا سیاه میشوند از رومال آبلیمو استفاده میکنیم. 

طرز تهیه میوه خشک

روش دوم طرز تهیه میوه خشک : استفاده از فر

یکی دیگر از روش های تهیه میوه خشک ، خشک کردن میوه با استفاده از فر میباشد. مزیت این روش به روش فضای باز این است که در عرض چند ساعت میتوانید میوه خشک را حاضر کنید. ضمن اینکه همه خانه ها حیاط یا تراس ندارد و خیلی ها ترجیح میدهند از فر برای تهیه آجیل میوه استفاده کنند. در طرز تهیه میوه خشک با استفاده از فر مراحل زیر را انجام دهید.

1 - در روش خشک کردن میوه با فر باید میوه ها را در دمای پایین گرم کنید تا آب آنها به قدر کافی تبخیر شود و از رشد باکتری جلوگیری شود. برای این کار باید فر را روی درجه حرارتی بین 54 تا 71 درجه ی سانتی گراد تنظیم کنید و بگذارید تا فر گرم شود.

2 -میوه ها را شسته و با دستمال تمیزی آنها را خشک نموده و به برشهای نازک برش میدهیم البته که قطر برشها خیلی مهم است نه خیلی نازک باشد که در فرایند خشک شدن بقدری خشک شود که دیگر قابل خوردن نباشند و نه اینکه برشها ضخیم باشد که در اینجا هم در فرایند خشک شدن مشکل بوجود می آید.

3 -همانطور که گفته شد دمای فر باید بین 54 تا 71 درجه سانتی گراد باشد.برای میوه هایی که برش خورده و نازک هستند مثل سیب و هلو بهتر است دمای فر بین 54 تا 65 و میوه هایی مثل توت فرنگی و سایر توت ها دمای فر حدود 70 باشد.

4 - یک کاغذ مومی روی سینی فر قرار دهید و تکه های میوه را با فاصله مناسب کنار هم روی سینی بچینید.

5 - برای جلوگیری از جمع شدن میوه ها یک توری گرد مخصوص پیتزا یا یک لاینر سیلیکونی روی آنها قرار دهید.

6 - میوه ها را درون فر بگذارید و هر دو ساعت سینی فر را بچرخانید.

7- مدت زمان لازم برای خشک کردن میوه ها در فر متفاوت است. برای خشک کردن سیب ، آلو ،گلابی ، هلو و موز 6 ساعت - گیلاس ، توت فرنگی و زرد آلو 12 ساعت - و برای انگور و پوست مرکبات 8 تا 10 ساعت زمان لازم است.

8-  اگر میخواهید مدت زمان زیادی میوه های خشک را نگهداری کنید بعد از بیرون آوردن میوه ها از فر ، آن ها را به مدت 4 روز روی سینی یا یک ظرف در باز قرار دهید تا رطوبت باقی مانده تبخیر شود و ماندگاری میوه های خشک افزایش پیدا کند و بعد از آن به ظرف در بسته انتفال دهید.

طرز تهیه میوه خشک

روش سوم طرز تهیه میوه خشک : استفاده از دستگاه میوه خشک کن:

باید گفت که خرید یک دستگاه میوه خشک کن حال و هوای خاصی به آشپزخانه هر کدبانویی میدهد و البته که خرید دستگاه میوه خشک کن در مدل های مختلف و با قیمتهای متفاوتی است.  این وسیله درواقع خشک‌کن مواد غذایی است، اما چون اغلب‌مان با هدف میوه خشک‌کردن سراغش می‌رویم، بیشتر به‌اسم میوه خشک کن شناخته می‌شود. پس جالب است بدانید که دستگاه‌های خشک‌کن مواد غذایی علاوه‌بر خشک‌کردن میوه برای خشک‌کردن سبزیجات، غلات، گوشت و حتی گُل هم کاربرد دارند. همچنین در تهیه گرانولا و لواشک خانگی ، ماست تازه و سایر رسپی‌هایی که به دمای ملایم اما مداوم نیاز دارند به‌کار می‌آیند.

روش استفاده :ازلحاظ فنی خشک‌کردن مواد غذایی فرایند پیچیده‌ای نداردو فقط کافی است خوراکی موردنظر خود را داخل دستگاه خشک کن و در دمای مناسب آن قرار دهید . البته در این روش هم برای میوه هایی مانند سیب و موز از رومال آبلیمو استفاده میکنیم. زمان خشک شدن میوه ها به عواملی مانند ابعاد ، ضخامت ورقه و رطوبت محیط بستگی دارد . اما زمان تقریبی لازم برای خشک کردن میوه ها حدود 12 ساعت است . قطعه ای از میوه خشک شده را بردارید ، اجازه دهید خنک شود سپس آنرا نصف کنید ، نباید هیچ گونه رطوبتی مشاهده شود.

طرز تهیه میوه خشک
طرز تهیه میوه خشک
طرز تهیه میوه خشک

میوه خشک کن ها چگونه عمل میکنند ؟؟
خشک‌کن‌ها با گرفتن آب میان‌بافتی مواد غذایی بدون پخت آنها را خشک می‌کنند. که برای انجام این فرایند به المنت حرارتی و فن مجهزند.
همانطور که گفته شد با استفاده از فر هم میتوان میوه خشک کرد. پس در اینجا این سوال مطرح میشود که چه تفاوتی میان میوه خشک با فر و میوه خشک کن وجود دارد؟ جواب این است که نتیجه کار با استفاده از میوه خشک کن از کیفیت بالاتری برخوردار است زیرا بیشتر فرهای کانوکشن یا فن‌دار و همچنین فرهای معمولی قادر به تولید گرمای با مختصات لازم برای خشک‌کردن مواد غذایی نیستند و نقاط غیر هم‌دما ایجاد می‌کنند

ضمن اینکه گستره دمایی اغلب فرها برای خشک‌کردن بیشتر انواع میوه‌ها و سایر مواد غذایی زیادی داغ است. وقتی هم که دما از حد لازم بالاتر باشد، مواد غذایی به‌جای خشک‌شدن می‌پزند و درنتیجه بخش قابل‌توجهی از طعم و مواد مغذی‌شان از دست می‌رود. ضمنا دستگاه‌های خشک‌ کن مواد غذایی از لحاظ مصرف برق هم در مقایسه با فر برتری دارند.

شاید بپرسیم مزایای استفاده کردن از میوه خشک کن ها چیست ؟؟
باید گفت ازجمله مزایای خرید میوه خشک کن در منزل این است که :
 حفظ ارزش مواد مغذی :خشک‌کن‌ها باعث حفظ مواد مغذی‌ موجود در مواد میوه ها می‌شوند. دستگاه‌های خشک‌کن فقط آب میان‌بافتی میوه ها را گرفته و بیشتر ویتامین‌ها و آنزیم‌ها ی آنها را باقی می‌گذارند. و برخلاف مواد غذایی خشک‌شده یا کنسروی کارخانه‌ای حاوی نمک و قند و نگهدارنده‌ها نیستند و از ایجاد حساسیت به این مواد ناسالم هم جلوگیری می کنند .
 مقرون به صرفه بودن : در مواردی که میوه‌ای زیاد داریم و ترس از خراب شدن آنها داریم می‌توانیم میوه‌های اضافه را تا خراب نشده‌اند خشک کنیم چراکه مواد غذایی خشک‌شده ماندگاری بیشتری دارند. و هم اینکه خرید میوه های خشک و به اصطلاح آجیل میوه بسیار گران بوده و در صورتی که خودمان از خشک کن ها برای خشک‌کردن‌شان استفاده کنیم، در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود.

 استفاده آسان: کار با دستگاه‌های خشک‌کن پیچیدگی خاصی ندارد و کار کردن با آنها بسیار آسان خواهد بود

طرز تهیه میوه خشک

انواع میوه خشک کن ها :
دستگاه‌های خشک‌کن به دو دسته : جریان عمودی و جریان افقی تقسیم می‌شوند
جریان عمودی : منبع تولید گرما در خشک‌کن‌های نوع جریان عمودی معمولا در کف دستگاه قرار دارد. این قبیل خشک‌کن‌ها اغلب گِرد شکل هستند و طبقات‌ آنها روی ‌هم چیده شده اند . درِ انها هم معمولا از بالا باز می‌شود. از نظر جا این نوع خشک کن ها کم جا هستند .
جریان افقی: منبع تولید گرما دراین نوع خشک‌کن‌ها ، جریان افقی است مانند فرهای فن‌دار در عقب دستگاه قرار دارد. این قبیل خشک‌کن‌ها معمولا" طبقات کشویی دارند و درشان از پهلو باز می‌شود. پس سینی هر طبقه را می‌توانید بدون نیاز به جابه‌جایی سایر سینی‌ها بیرون بیاورید.

نکات دیگری که هنگام خرید میوه خشک کن باید به آن توجه کنید:
1- اندازه :این نوع خشک‌کن‌ها در اندازه‌های متنوعی تولید میشوند : اندازه‌های کوچک و رومیزی و اندازه بزرگ‌تر صنعتی . البته که قبل از خرید هر محصولی باید جای آن را در آشپزخانه مشخص نماییم .
2- میزان تولید صدا :میوه خشک‌ کن‌ ها چون دارای فن‌ می باشند پس معمولا سروصدا داشته . و قطعا" بلندی صدا در هر مدلی فرق می‌کند بطور کلی دستگاه‌های خشک‌کن‌ نوع جریان افقی کمی پرصداترند.

3- گستره دمایی : میوه خشک‌ کن‌ های ترموستات‌دار به‌دلیل برخورداری از قابلیت تنظیم دما بهترند. به‌این‌ترتیب می‌توانید کنترل بیشتری روی کیفیت نهایی کار داشته باشید و از خشک‌شدن زیادی جلوگیری کنید. نوع ترموستات هم می‌تواند آنالوگ یا دیجیتال باشد. ترموستات‌های دیجیتال دقیق‌ترند، اما نه اینکه انواع آنالوگ کارایی نداشته باشند.اگر حدودی در نظر بگیریم، دمای لازم برای خشک‌کردن مواد غذایی مرسوم به‌قرار زیر است:

سبزی: ۹۰ تا ۱۰۰ درجه فارنهایت (معادل حدود ۳۲ تا ۳۸ سانتی‌گراد)؛

میوه و سبزیجات: ۱۳۰ تا ۱۶۰ درجه فارنهایت (معادل حدود ۵۴ تا ۷۱ سانتی‌گراد)؛

گوشت و ماهی: ۱۴۵ تا ۱۶۰ درجه فارنهایت (معادل حدود ۶۳ تا ۷۱ سانتی‌گراد)

برای اطمینان از گستره دمایی مورد نیاز برای مواد غذایی مختلف بهتر است که به دفترچه راهنمای محصول رجوع کنید. 

نمونه‌های موجود در بازار ایران بسیار گسترده و فراوان است. امیدوارم تجربه ای که من از سایت دیجی کالا برای خرید دستگاه خشک کن استفاده کردم مورد استفاده شما هم قرار بگیرد و خالی از لطف نیست که قبل از هر انتخابی از نمونه های متنوع موجود در سایت دیجی کالا هم دیدن نمایید .

روش چهارم در طرز تهیه میوه خشک : استفاده از بخاری یا شوفاژ

اگر به دستگاه میوه خشک کن یا فر دسترسی ندارید میتوانید با استفاده از بخاری یا شوفاژ در منزل به تهیه میوه خشک اقدام کنید. برای خشک کردن میوه روی بخاری یا شوفاژ به ترتیب زیر عمل کنید:

1 – یک فویل آلومینیومی بردارید و روی بخاری یا شوفاژ را با آن بپوشانید.

2- روی فویل یک پارچه تمیز نخی پهن کنید. استفاده از پارچه بدون پرز اهمیت زیادی دارد پس اگر پارچه نخی ندارید سعی کنید از پارچه‌ای استفاده کنید که پرز نداشته باشد و چیپس شما خراب نشود. استفاده از پارچه باعث میشود تا دیگر نیازی به زیر و رو کردن میوه ها نباشد و میوه ها یکدست خشک شوند.

3- میوه ها را روی پارچه با فاصله بچینید و بعد از گذشت زمان لازم میوه ها را از روی پارچه بردارید و داخل ظرف در بسته بگذارید..

4- خشک کردن میوه حدود 10 تا 12 ساعت زمان میبرد.

نکته 1 : خشک کردن پرتقال روی شوفاژ و بخاری کمی طولانی تر است به همین علت تا جایی که میتوانید برش های پرتقال را نازک بزنید.

نکته 2: برای جلوگیری از سیاه شدن کیوی و موز و سیب روی آن ها کمی آبلیمو بزنید.

طرز تهیه میوه خشک

روش پنجم طرز تهیه میوه خشک : روش حاضر و آماده

شاید خیلی از شما امروز هوس خوردن میوه خشک کردید و اومدید درباره طرز تهیه میوه خشک تحقیق کنید و ببینید چطوری میشه این آجیل رو تهیه کنید. همه روش هایی که تا الان گفتم خیلی خوب بودن ولی یکم زمان بر بودن. حالا این سوال براتون پیش میاد که اگه همین الان بخواین میوه خشک داشته باشید باید چه کنید ؟  خب باید خدمتتون عرض کنم که میوه خشک رو حاضر و آماده و بسته بندی شده میتونید از مغازه یا به صورت اینترنتی خریداری کنید.

همونطوری که گفتم این روش برای وقتایی که شما عجله داشته باشید مناسب ترین گزینه است. نوش جانتان

نکات نگهداری میوه خشک :

1 - میوه های خشک را حتما باید در جای خنک نگهداری کنید.

2 - در صورتی که میوه ها کاملا خشک و چیپسی شده باشند میتوانید در ظرف در بسته در کابینت نگهداری کنید.

3- اگر فکر میکنید میوه های شما کمی رطوبت دارد و نرمتر از چیپس است ، آن ها را در ظرف در بسته داخل یخچال نگهداری کنید.

4- بهترین ظرف برای نگهداری میوه های خشک ، کیسه فریزر پلاستیکی یا ظرف پلاستیکی درب دار است.

طرز تهیه میوه خشک

امیدوارم از مطلب طرز تهیه میوه خشک بهره کافی را برده باشید. ما در این مطلب سعی کردیم تا همه نکات را به شما آموزش دهیم و شما را از خواندن مطالب اضافی دیگر بی نیاز کنیم.

نظرات و پیشنهادات و یا هر گونه سوال راجع به مطلب بالا را میتوانید در زیر مطرح نمایید.

avatar
  مشترک شدن  
اطلاع از

اشتراک خبرنامه

جهت اطلاع از آخرین تخفیف های شهرستان، آدرس ایمیل خود را وارد کنید و در خبرنامه مشترک شوید