زعفران:
رعفران در واقع معادل عربی کلمه زَرپَران است که نام علمی آن Crocus sativus که البته معادل انگلیسی آن Crocus است.گیاهی بسیار خوش طمع و خوش رنگ که دارای خواص غذایی و دارویی بسیار زیادی است. زعفران، گياهی است چند ساله كه دارای پياز می باشد این پیاز دارای غلاف قهوه ای رنگی است. اين گياه در جنوب غربی آسيا، جنوب اسپانيا و جنوب اروپا روییده می شود.
حدود 95 درصد زعفران جهان توسط ایران تولید میگردد این در حالیست که در دنیا کسی زعفران ایران را به رسمیت نمی شناسد و دلیل آن هم این است که زعفران ایران همواره به صورت فله ای به کشورهایی مانند اسپانیا صادر میشود.و جالب این است که دنیا زعفران ایران را به نام زعفران اسپانیا میشناسد.
از دلایلی که زعفران ایران کمتر در دنیا شناخته شده است میتوان به عدم مکانیزاسیون برداشت زعفران، عدم شرکت ها و برند بین المللی برای فروش، عدم دسترسی کافی به بازار های جهانی، تحریم ها و ... اشاره کرد
خواص زعفران:
از مهمترین خواص زعفران و مزایای زعفران عبارت است از: توانایی بهبود سلامت تنفس، بهینه سازی سیستم گوارش، از بین بردن درد، بهبود الگوهای خواب، کاهش خونریزی، تقویت سلامت قلب، افزایش گردش خون، پیشگیری از دیابت، تقویت استخوان ها و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن.
45 تا از بهترین خواص زعفران برای سلامتی:
١. تقویت خلق و خو ٢. عملکرد سالم اعصاب ٣. بهبود گردش خون ۴. ارتقای عملکرد سلول ۵. بهبود دستگاه گوارش ۶. درمان سرما خوردگی ٧. مناسب برای سلامت جنسی ٨. تقویت کننده عالی برای تقویت پوست ٩. تقویت استحکام استخوان ١٠. درمان مشکلات دستگاه گوارش ١١. بهبود افسردگی ١٢. بهبود حافظه ١٣. جلوگیری از آلزایمر ١۴. حفظ بینایی سالم ١۵. کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ١۶. کاهش فشار خون ١٧. مبارزه با التهاب ١٨. عامل سقط جنین و یا برطرف کننده زایمان سخت ١٩. بهبود کیفیت خواب ٢٠. درمان زخم معده ٢١. بهبود زخم و سوختگی ٢٢. جلوگیری از ابتلا به پارکینسون ٢٣. جلوگیری از بروز سرطان ٢۴. مهار رشد تومور ٢۵. جلوگیری از دیابت ٢۶. درمان ورم ٢٧. درمان آکنه ٢٨. روشن کردن پوست ٢٩. از بین بردن جای جوش ٣٠. کاهش اثر الکل ٣١. درمان سردرد ٣٢. بهبود اس ام ٣٣. درمان آسم و سرفه ٣۴. درمان بزرگ شدن کبد ٣۵. تسکین ناراحتی معده ٣۶. کاهش عفونت ادراری ٣٧. درمان بی نظمی قاعدگی ٣٨. کاهش علائم آرتروز ٣٩. کاهش کلسترول ۴٠. بهبود عملکرد ریه ۴١. ترمیم سلول های بدن ۴٢. پیشگیری از کم خونی ۴٣. جلوگیری از ریزش مو ۴۴. تسکین تب ۴۵. تسکین درد دندان
راهنمای تشخیص زعفران اصل از تقلبی:
زعفران از گذشته به دلیل ارزشمندی که و قیمت دار بودن مشهور بوده و بی دلیل نیست که به آن طلای سرخ گفته میشود. زعفران ایرانی با عنوان طلای سرخ، ارزش صادراتی بالایی دارد. سابقهٔ کاشت زعفران در ایران به بیش از ۳۰۰۰ سال پیش بازمیگردد.اگر چه خالص بودن یا نبودن زعفران در آزمایشگاهها به راحتی قابل شناسایی است اما تشخیص آن برای مصرف کنندگان به راحتی ممکن نیست .
این ارزشمندی و قیمت بالا سبب شده تقلب و تخلف برای زعفران افزایش یابد. و بدل های زیادی برای آن پدید آید و مصرف کنندگان را با اشتباه مواجه نمایید.
همانطور که گفته شد زعفران یک گیاه دارویی نیز میباشد که علاوه بر رنگ و طعم بی نظیر برای سلامتی نیز بسیار مناسب است.اما دقت نمایید اگر زعفران اشتباه انتخاب بشود هیچ خواصی که ندارد هیچ برای سلامتی نیز بسیار مضر است.پس با ما باشید تا نکات مهمی پیرامون خرید زعفران خدمت شما ارائه کنیم.
زعفران ، گياهی است دارای پياز می باشد این پیاز دارای غلاف قهوه ای رنگی است. اين گياه دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و 3 رشته كلاله قرمز رنگ می باشد. قسمت مورد استفاده گیاه زعفران کلاله نارنجی رنگ گل آن می باشد.
كلاله زعفران حاوی چربی، املاح معدنی و موسيلاژ است. تکثير زعفران منحصرا توسط غده زير زمينی بنه ( کورم ) متداول است. عطر و بوی زعفران به علت وجود اسانس بی رنگ تروپن دار و يك تركيب اكسيژن دار و همراه با سينئول به نام سافرانال می باشد. طعم زعفران مربوط به هيتروزيد تلخ پيكروكروسين است. رنگين بودن زعفران مربوط به وجود ماده ای به نام كروسين می باشد.
برخی از افراد سود جو از مواد دیگر مانند نمک، شکر یا حتی گلرنگ استفاده میکنند تا وزن محصول بالا برود و بتوانند سود بیشتری به دست آورند. گاهی کلالهها به عسل یا شیره آغشته میشوند تا وزن بیشتری داشته باشند. برخی افراد دیگر نیز از رنگ مصنوعی استفاده میکنند تا قدرت رنگ دهی زعفران بالا رود. توصیه میشود برای خرید زعفران تنها از کلالههای سالم و پودر نشده استفاده کنید تا احتمال تقلب کمتر شود.
۱- سرشاخه های زعفران میبایست حتما شیپوری شکل باشند
برای تشخیص زعفران اصل وبا کیفین میبایست که ابتدا به سرشاخه ها نگاه کرد. زعفران دارای سه سر شاخه است که قسمت بالای آن شیپور مانند است. هرچه به سمت بالا بروید شیپور باریک تر می شود.
2- تشخیص زعفران تقلبی با فشار دادن
مقداری زعفران بین انگشتان یا کاغذ کاهی یا روزنامه قرار دهید و با دستتان فشار دهید. اگر ذرات روغن و چربی مشاهده کردید نشان دهنده آن است که زعفران تقلبی است و نا خالص است. اما اگر زعفران پودر شود و اثری از چربی نباشد یعنی زعفران شما خالص است
3- دقت نمایید به جای زعفران کلاله بلال نخرید
دقت نمایید یکی از بدلیجات زعفران کلاله بلال است که بعد از خشک کردن و رنگ مصنوعی آن را به جای زعفران اصل به شما میفروشند و پول زعفران از شما میگیرند.کلاله ها نباید به شدت براق باشند. در چنین شرایطی میبایست به اصل بودن آن شک کنید و برای تشخیص میزان مرغوبیت زعفران مربوطه را به آزمایشگاه فرستاد.
4- تشخیص زعفران اصل با گاز متان (گاز شهری)
مقداری زعفران را بر روی شعله گاز شهری یا همان گاز متان بگیرید.تا آتش بگیرد اگر رنگ آن بنفش یا نارنجی شود، نشان از این دارد که زعفران خالص و مرغوب است. اما اگر به رنگ زرد تبدیل شود، نشان از داشتن ناخالصی و اصل نبودن زعفران دارد.
5- تشخیص زعفران اصل با کمک آب سرد
زعفران را داخل آب سرد بریزید و کمی زمان دهید.اگر پس از مدتی متوجه شدید که رنگ کلاله ها تغییر کرد و به حالت کم رنگ یا سفید درآمد شک نکنید زعفران شما تغلبی بوده و کیفیت آن پایین است.اما چنانچه رنگ آنها زیاد تغییر نکرد بدانید زعفران شما اصل است.
6- تشخیص زعفران اصل از روی رنگ آن در آب
رنگ زعفران اصل در آب به رنگ زرد مایل به نارنجی و شفاف در میآید. اگر چنانچه رنگ قرمز تند در آب پدیدار شد، نشان دهنده وجود مواد شیمیایی و مضر استفاده شده برای رنگ دهی بیشتر میباشد.
7- کلالههای زعفران اصل رنگ براق ندارند
گاهی وقت ها کلاله گیاهان دیگر از جمله مانند ذرت را رنگ میکنند و به جای زعفران اصل میفروشند. کلاله این دو گیاه شباهت زیادی به هم دارد و تفاوت آنها در این است که کلالههای زعفران حالت منحنی دارند.پس به منحنی بودن شکل آن توجه نمایید.
8- تشخیص کیفیت زعفران با بنزین
زعفران در بنزین حل نمی شود اما برای تشخیص زعفران اصل باید مقداری از زعفران را در بنزین بیندازید. اگر بنزین رنگی شد، نشان دهنده آن است که زعفران شما اصل نیست و قععا در آن از مواد شیمیایی استفاده شده است.
9- ترکیب تمام قسمت های زعفران مانند خامه وسر گل و ...
یکی دیگر از روشهای تقلب در زعفران استفاده از رنگ طبیعی این گیاه برای رنگ کردن دیگر قسمت های مانند خامه زعفران زعفران است که کیفیت زعفران اصلی را ندارد اما مضر هم نیست.و رستوران ها معمولا از این نوع زعفران استفاده مینماییند توجه نمایید قیمت آن نسبت به زعفران اصل بسیار پایین تر است
10-تشخیص زعفران مرغوب با طعم و بو
زعفران خالص ویژگی های پایداری دارد اما مواد مشکوک و تقلبی که به جای زعفران به فروش می رسند به راحتی قابل تشخیص هستند.طعم و بوی زعفران اصل یکتا است. بدین معنی که، رنگ و بو مزه زعفران، به عنوان یک شناساگر ثابت محسوب می شود. اگر کمی شاخک های زعفران را بچشید متوجه خواهید شد که کمی تلخ است اما بوی مطبوعی دارد. بوی زعفران کمی تند است در عین حال دلنشین است.
سخن و توصیه آخر
هيچ وقت زعفران را با شكر يا قند نسابيد،زيرا موقع دم كردن ابتدا رنگ خوبي به شما ميدهد ولي بعد از مدتي زعفران شما يك زعفران كم رنگ ميشود،اما روش بهتر من به شما پيشنهاد ميكنم كه بك تكه يخ كوچك روي زعفران پودر شده بيندازيد و بگذاريد در دماي محيط ذوب شود و سپس كمي اب نسبتا گرم به ان اصافه كنيد تا دم بكشد
سخن و توصیه آخر
هيچ وقت زعفران را با شكر يا قند نسابيد،زيرا موقع دم كردن ابتدا رنگ خوبي به شما ميدهد ولي بعد از مدتي زعفران شما يك زعفران كم رنگ ميشود،اما روش بهتر من به شما پيشنهاد ميكنم كه بك تكه يخ كوچك روي زعفران پودر شده بيندازيد و بگذاريد در دماي محيط ذوب شود و سپس كمي اب نسبتا گرم به ان اصافه كنيد تا دم بكشد